Ja! Visumvrij reizen is voor Oekraïners straks een feit

Wat hij precies bedoelt, dat is niet helemaal duidelijk. Maar de Oekraïense President is opgetogen. Straks kunnen zijn landgenoten ongehinderd door de EU reizen en zwart werken. Daarom tekende hij een decreet dat moet regelen dat 'Oekraïeners op reis moeten kunnen profiteren van de diensten van onze overheid, hier en daar.' Daarom, wat hij bedoelt is niet helemaal duidelijk. 

Dinsdag gaat de Eerste Kamer akkoord met het verdrag en staats niet de economische integratie van Oekraïne in de EU in de weg. Dat betekent niet dat het land al lid is, dat mogen we niet zeggen. Wel zijn Oekraïense overheidsgebouwen wel getooid in de EU-vlag en dat wordt ook helder getoond, bijvoorbeeld tijdens dit Turkse staatsbezoek.  

Oekraïeners zijn ongetwijfeld in overgrote meerderheid erg leuke mensen, net als Burjat-Mongolen, Kirgiezen, Olmeken en Inuit. Het probleem is alleen dat het loon in dit land zo ver achter ligt bij het Europese gemiddelde, dat een exodus van zwartwerkers erg waarschijnlijk is. Het assocatieverdrag heeft niet gesteld dat dat toegestaan is, maar dat betekent niet dat het niet gaat gebeuren. En als de stroom op gang komt, dan weten we p dat moment niet wat we moeten doen. Oekraïeners kunnen vanaf 12 juni gewoon de grens oversteken, als ze maar een nieuw, biometrisch paspoort hebben. Dat is al aan 3,5 miljoenen inwoners uitgedeeld. Goed, bent u kritisch, dan kan deze Godwin u wellicht op andere gedachten brengen. U betaalde er zelf voor